Konserter 2016

 

"BACHHJÄLPEN - Barockmusiker för flyktingarna"

Söndagen 24 januari kl 17.00 i Allhelgonakyrkan, Lund

Den 13 juni 1732 kl 17 anlände till Leipzig ett stort följe av flyktingar. Det var nästan 2000 protestanter som hade drivits bort från det katolska Salzburg och som passerade Leipzig på sin väg mot en tryggare tillvaro. Folket i Leipzig tog väl emot flyktingarna som blev utspisade på stadens fullmäktiges bekostnad. Nästföljande söndag hölls en tacksägelsegudstjänst i S:t Nikolaikyrkan och passande nog handlade texterna om den rike mannen och Lazarus. För kyrkans kantor, Johann Sebastian Bach, blev detta ett gyllene tillfälle att komponera en kantat utifrån dagens texter veckans händelser och resultatet blev hans s.k. flyktingkantat, "Brich dem Hungrigen dein Brot" BWV 39.

Idag är återigen människor på flykt i Europa. Till Sverige kommer tiotusentals människor som flyr från krig och förföljelse i sina hemländer. Många frivilliga ställer upp med tid och pengar för att ge dessa människor en dräglig tillvaro.

Föreningen LUNDABAROCK vill hjälpa till genom att anordna en insamlingskonsert där bl.a. Bachs Flyktingkantat framförs och där alla intäkter oavkortat går till flyktingarna. Medverkande är 25 av regionens bästa barockmusiker och vokalensemblen VOX SCANIENSIS som består av:
Kristina Hellgren och Ann-Margreth Nyberg sopraner.
Anna Einarsson och Amanda Flodin altar.
Johan Linderoth och Leif Aruhn-Solén tenorer.
Jakob Block Jespersen och Per Fernesten basar.
Alla medverkande ställer upp för denna angelägna sak utan arvode!
Förutom Flyktingkantaten kommer Bachs Mässa i G-dur och hans motett Singet dem Herrn att framföras.

Biljetter à 200:- säljs via Biljettbyrån/Turistbyrån i Lund, via Ticnet och vid ingången från kl 16.00

Alla intäkter går oavkortat till Röda korsets arbete för flyktingar.

 

 

"MUSIK FÖR TRE - Stor musik i det lilla formatet"

Söndagen 14 februari kl 14.30 i Klosterkyrkan, Lund

ANNA JOBRANT, sopran
PER BENGTSSON, barockoboe
PETER WALLIN, kammarorgel

I detta program möter vi kantater och sånger av 1700-talets stora kompositörer såsom Telemann, Händel, Bach m.fl. Det är musik som gör sig bäst i de små sammanhangen, den närmaste kretsen, det intima rummet eller den lilla kyrkan. En del av repertoaren tillhör kyrkans värld men hade på den tiden plats vid det förnäma hemmets husandakt snarare än i kyrkans gudstjänst. Andra delar av programmet är väldsliga kärlekssånger och kantater.

Anna Jobrant är sångerskan som valt att helt ägna sig åt den tidiga musiken. Anna är utbildad vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och har därifrån en sångpedagogexamen samt solistiskt diplom i barocksång. Under sina studier på Diplomprogrammet korsades hennes väg av flöjtisten Manuela Wiesler och den fantastiska sångerskan Dame Emma Kirkby. Båda har på olika och högst betydande sätt inspirerat och väglett henne i hennes konstnärskap.

Anna anlitas främst som solist i oratorier eller ger solokonserter men har också en stark passion för ensemblesång vilket hon ägnat sig åt i ensembler som Göteborg Baroque, Vokalharmonin, Weser Renaissance Bremen, Copenhagen Soloists mfl. Med Göteborgsbaserade operasällskapet Utomjordiska har hon gjort uppmärksammade barockoperaföreställningar senast som Belinda i den kritikerrosade uppsättningen av Dido & Aeneas i januari 2014.

Anna har sjungit med de flesta barockorkestrarna i Norden - Concerto Copenhagen, Barokksolistene, Drottningholms Barockensemble, med European Baroque Orchestra, New Dutch Academy, Accademia Bizantina men också varit solist med moderna symfoniorkestrar som Musica Vitae, Sjællands symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Oxford Philomusica, Tampere Philharmonic Orchestra och Schleswig Holstein Landesteather.

Hösten 2010 kom hennes första solo-CD med 1600-talsmusik från Dübensamlingen. Den utsågs bland annat av CD-Revyn, SR P2, till ”en av de mest betydande skivsläppen under 2010” i deras Nyårskrönika i januari 2011.

Per Bengtsson utbildade sig i oboespel vid Musikhögskolan i Göteborg. Under utbildningen kom han i kontakt med cembalisten Göran Karlsson och barockoboeisten Lars Henricsson som inspirerade honom till fosaa studier i detta historiska instrument. Ett stipendium från Musikaliska akademin gav honom möjlighet att åka på studieresor och träffa andra barockoboeister som Randall Cook, Frank de Bruine og Alfredo Bernardini.

Per Bengtsson är fast oboeist i Concerto Copenhagen men framträder även regelbundet i ensembler som Drottningholms barockensemble, Leipzig Barockorchester, La Risonanza m.fl.

Peter Wallin är verksam som kyrkomusiker i Malmöregionen. Han har som körledare en bred verksamhet bakom sig med bl.a. Lunds Akademiska Kör, Gustav Adofskyrkans Motettkör, S:t Johannes Motettkör och Schola Cantorum Scaniensis med vilka han framfört en stor mängd kyrkomusik från den allra äldsta gregorianska sången till uruppföranden av vårt tids musik. Sedan några år arbetar han med den professionella solistensemblen Vox Scaniensis i program som innehåller musik från medeltid, renässens och barock tillsammans med ny musik, ofta komponerad direkt till ensemblen.

Han är tillsammans med Johan Linderoth initiativtagare till serien "Tidigt i Lund", ett antal konserter med musik från medeltid, renässans och barock i fr.a. Klosterkyrkan i Lund

Biljettpris 150 kr men 50 kr för barn och ungdomar under 25 år (nytt för denna termin). Biljetter vid entrén från kl 13.45. Förköp via Lunds Biljettbyrå eller ticnet.

Lördagen 17 september kl 17.00 i Klosterkyrkan, Lund

"BACHs CELLOSVITER!"

Vid Föreningen Lundabarocks första konsert för 6 år sedan spelade cellisten Judith Maria Blomsterberg solosviter av Johann Sebastian Bach. Nu sluts cirkeln när hon återvänder och spelar de tre första sviterna, i G-dur, d-moll och C-dur. Konserten är en del av Kulturnatten i Lund men arrangeras av Föreningen Lundabarock. Judith Maria Blomsterberg är en eftertraktad barockcellist som regelbundet spelar med ett antal av Europas ledande barockorkestrar, t. ex. New Dutch Academy, Arte dei Suonatori eller Accordone. Hon är fast medlem i Concerto Copenhagen.

Fri entré

 

 

Söndagen 16 oktober kl 14.30 i Klosterkyrkan, Lund

"PASSIONSORATORIUM"

Den mycket välrenommerade polska barockorkestern Arte dei Suonatori kommer att tillsammans med sångsolister framföra ett passionsoratorium av Johann Valentin Meder (1649-1716).

Biljettpris 150 kr och bokningsbart om ett par veckor.

 

 

Lördagen 22 oktober kl 20.00 i Lunds Domkyrka

"MEMBRA JESU NOSTRI"

Solistensemblen Vox Scanienis och instrumentalister framför Buxtehudes Membra Jesu Nostri.

Efter konserten är det möjligt att köpa ensemblens nya CD-inspelning av Membra Jesu Nostri till specialpris 100:- . Skivan är utgiven av det norska skivbolaget LAWO classic). Försäljningen äger rum i Domkyrkoforum (omedelbart söder om kyrkan) där det även blir möjligt att träffa de medverkande sångarna och musikerna.

 

Fri entré eftersom eventet ingår i Lunds körfestival.

 

 

 

 

Foto: Staffan Larsson