Konserter 2014

 

Söndagen 2 mars kl 14.30 i Klosterkyrkan

"TVÅ COUNTERTENORER SJUNGER FRANSK BAROCKMUSIK"

François Couperin, som även kallades "Couperin den store", var en fransk tonsättare under första hälften av 1700-talet. Han var hovorganist under Ludvig den XIV och komponerade en mängd kammarmusikstycken som framfördes vid konserter inför det franska hovet. Men han skrev även sånger med kristna motiv, bl.a. "Leçons de ténèbre", en serie sånger med text ur Klagovisorna tänkta för andakter under passionstiden. Stycket är indelat i två satser för soloröst och basso continuo och en sats för två röster och continuo. De två countertenorerna Daniel Carlsson och Tobias Nilsson framför detta verk i Klosterkyrkan i Lund söndagen den 2 mars kl 14.30. De ackompanjeras av en continuogrupp under ledning av organisten Peter Wallin.

Biljettpris 150 kr

Daniel Carlsson påbörjade sina sångstudier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 2002 och tog sin examen som counter tenor 2009. Hans lärare har bla varit Margrete Enevold. Daniel har sjungit altsolist med dirigenter som bla Stephen Layton, Philip Pickett, Olof Boman, Benjamin Bayl, Mark Tatlow och arbetat med orkestrar och på operascener runt om i Europa.

 

 

(Fotograf Rickard Söderberg)

Tobias Nilsson har kantors- och organistexamen (Ersta och Sköndal högskola resp. Musikhögskolan vid Göteborgs Universitet) men ägnade sig redan under studietiden främst åt sång. Bland hans sånglärare finns Mikael Bellini, Gunnar Forshufvud, Kai Wessel och MariAnne Häggander. Tobias framträder ofta som solist i oratorier och kantater, företrädesvis inom barockmusik men han har även uruppfört nyskrivna verk.

 

 

(Fotograf Kristin Lidell)

 

 

Söndagen 27 april kl 14.30 i Klosterkyrkan

"O LUSTY MAY - EUROPEISK RENÄSSANSMUSIK"

I Klosterkyrkan framför tenoren Johan Linderoth tillsammans med Inger Alebo på renässansluta och Ole-Kristian Andersen på renässanstrombon, musik från renässansens Skottland, Tyskland Frankrike och Italien.

 
Inger Alebo                             Johan Linderoth                                             Ole-Kristian Andersen

 

Johan Linderoth har en omfattande konsertverksamhet inom renässans och barockmusikfältet och fått mycket goda recensioner för sin medverkan vid ett flertal CD-inspelningar. Inger Alebo har efter studier för Jakob Lindberg vid Royal College of Music i London särskilt specialiserat sig på renässansluta. Duon Johan Linderoth och Inger Alebo konserterar regelbundet och gav 2002 ut en i internationell fackpress mycket rosad CD med lutsånger av John Dowland.

Ole-Kristian Andersen har sedan studietiden intresserat sig även för äldre musik och har vid sidan om sin ordinarie tjänst som trombonist i Helsingborgs symfoniorkester, en omfattande konsertverksamhet som frilansmusiker och anlitas då av de främsta i genren såsom John Eliot Gardiner och Philippe Herreweghe samt av ensembler som Concerto Palatino och Concerto Copenhagen.

Biljettpris 150 kr

 

Söndagen 16 november kl 14.30 i Klosterkyrkan, Lund

"BACH-FROSSA MED VOX SCANIENSIS OCH REBAROQUE!"

 

 

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

 

Motett "Singet dem Herrn ein neues Lied" BWV 225
Kantat "In allen meinen Taten" BWV 97
Mässa i G-dur BWV 236

Även denna termin bjuder Lundabarock på ett program med musik enbart av Johann Sebastian Bach. Ur hans stora repertoar av vokalmusik har vi valt tre riktiga godbitar. Först hans motett "Singet dem Herrn" (BWV 225). Det är ett körstycke för dubbelkör och åtta stämmor. Bland motetterna intar den en särställning genom sin galanta och virtuosa stil. Det andra stycket är kantaten "In allen meinen Taten" (BWV 97). Den bygger på en koral av Poul Fleming från 1642. Koralmelodin används i den inledande franska ouvertyren och i den avslutande koralen. Däremellan finns fyra arior, en duett och två recitativ. Alltså typiska ingredienser för Bachs kantatverk där röster och instrument används på ett varierat och originellt sätt. Slutligen framförs Mässan i G-dur (BWV 236). Det är en av Bachs fyra s.k. kortmässor, dvs de innehåller bara delarna Kyrie och Gloria. Denna livliga och livsbejakande mässa är skriven för sångare, stråkar och två oboer.

Vi samarbetar denna gång med Stockholmsbaserade barockensemblen REBAROQUEmed sin primarie Maria Lindahl.

Vox Scaniensis består denna gång av idel namnkunniga sångare som alla tidigare framträtt i serien Tidigt i Lund.
Sopraner: Kristina Hellgren och Anna Jobrant
Altar: Anna Einarsson och Amanda Flodin
Tenorer: Johan Linderoth och Leif Aruhn Solén
Basar: Per Fernesten och Jakob Block Jespersen
Orgel och ledning Peter Wallin
Ensemblen bildar kör i de många briljanta körsatserna och alla sångare ha också solistiska uppgifter.

Välkommen till en konsert med frosseri i Bachskt välljud!

Biljettpris 180 kr

 

 

Onsdagen 10 december kl 19.00 i Universitetsaulan, Lund

"HÄNDELS MESSIAS DEL 1 OCH 2 MED 12 NORDISKA SÅNGSOLISTER!"

Föreningen Lundabarock är mycket stolta att kunna presentera Händels Messias del 1 och 2 i Universitetsaulan i Lund onsdagen 10 december 2014 kl 19.00.

Ensemblen som består av 12 nordiska sångsolister (bland dem tenoren Leif Aruhn-Solén och basen Jakob Bloch Jespersen – vid det här laget välkända för Lundabarocks trogna publik) som gemensamt delar på både solo- och körpartier. Barockorkestern utgörs av Camerata Øresund. Konstnärlig ledare är Peter Spissky – konsertmästare bland annat i Concerto Copenhagen – men framförandet sker utan dirigent. Bort med alla 1800-talskonventioner! Framförandet har premiär i Lund och rör sig sedan vidare till Danmark och Island.

Som alltid vid framförande av Händels Messias förväntas det bli trångt om platserna och därför gäller samma uppmaning nu som på 1700-talet; damer - kom utan krinolin och herrar utan värja!

Biljettpris 200 kr. Förköp via Lunds Biljettbyrå, www.ticnet.se, samt vid konsertlokalen en timme före konsertens början.