Konserter 2011

 

 

Söndagen 4 december kl 14.00 framför vi Händels oratorium Messias i Lunds Domkyrka.

Konserten tar ca 2 h och 20 min, efter första delen blir det 10 minuters paus.

Vi prövar denna gång ett nytt koncept. Solistensemblen Vox Scaniensis: Ann-Charlotte Carlén och Kristina Hellgren, Anna Einarsson (gammal lundabo i förskingringen - nu frilansande operasångare med Oslo som bas) och Karolina Törlind, Johan Linderoth och Martin Thörnqvist, Daniel Hällström (sågs senast i Tirfing på Malmöoperan) och Martin Strid, samarbetar här med den eminenta kören Lunda Röster.

För er som inte känner till den sistnämnda kören så består den till huvuddelen av sångare som tidigare varit aktiva i Lunds Vokalensemble.

Barockorkestern leds av Fredrik From - välkänd konsertmästare i Ensemble 1700 och Concerto Copenhagen.

Peter Wallin dirigerar.

 

 

"Två Orfeus på 1600-talet" alt. "Två koleriker"


Söndagen den 13 november kl 14.30 i Klosterkyrkan är det dags att stifta bekantskap med musik från våra egna breddgrader. Det är Ensemble Mare Balticum, utbyggd med alten Amanda Flodin (verksam bland annat i Göteborg Baroque), tenoren Johan Linderoth och basen Daniel Åberg, allt under ledning av violinisten Peter Spissky, som framför ett program med nordtysk/skandinavisk barockmusik.

Den förste Orfeus är Christian Geist (1650-1711) som verkade under en stor del av sitt liv i Sverige och Danmark - i Köpenhamn under två perioder, i Hovkapellet i Stockholm samt i Tyska kyrkan i Göteborg. I arga brev från Göteborg (där han inte trivdes) anas ett hetsigt temperament.

En annan samtida Orfeus som hade nära till raseriutbrott var Andreas Hammerschmidt (1611-1675) som faktiskt även benämns som "Zittaus Orfeus" i den tidens skrifter. Hammerschmidt var en populär kyrkomusikkompositör och slutade sitt liv i visst mått av lyx och överflöd (detta är inte möjligt för dagens utövare av tidig musik).

Christian Geist fick så småningom lite bättre arbetsförhållande och hamnade till slut som organist i Helligåndskirken i Köpenhamn. Dog dock av pest...

 

 

Claudio Monteverdi, 1590-tal. Konstnär okänd.
Målningen räknas som ett av de tidigaste
porträtten av Monteverdi, vid ca 30 års
ålder, när han fortfarande var verksam
vid Gonzagas hov i Mantua.

 

Söndag 2 oktober kl 14.30 i Klosterkyrkan

Claudio Monteverdi

"SELVA MORALE E SPIRITUALE"

På söndag är det dags för nästa konsert i vår serie. Då framförs delar ur Claudio Monteverdis "Selva Morale e spirituale" (1640).

Musiken komponerades för San Marco-katedralen i Venedig och anses jämte "Mariavespern" från 1610 vara en av kompositörens viktigaste verk.

Det är solistensemblen Vox Scaniensis med instrumentalister som under ledning av dirigenten Peter Wallin framför musiken.

Vox Scaniensis gästas i denna produktion av opera- och konsertsångaren Leif Aruhn-Solén. Övriga sångare i Vox Scaniensis är Ann-Charlotte Carlén, Kristina Hellgren, Johan Linderoth och Per Fernesten.

På violin medverkar Hannah Tibell och Kanerva Juutilainen, på violone Joakim Peterson och på teorb Anders Ericson.

 

 

 
Söndagen 4 september kl 14.30 Klosterkyrkan

"SOPRAN och BAROCKTRUMPET"
musik av bl.a.
HÄNDEL, CALDARA och MELANI

Anna Jobrant - sopran, Anders Ericson - teorb, Magnus Kjellson - orgel, Pierre Torwald - barocktrumpet

Göteborg Baroque gästar Lund med en konsert där det bjuds italiensk musikbuffé. Göteborg Baroque är en ensemble med hemmascen och egen konsertserie i Göteborg men har gjort sig ett namn både nationellt och internationellt som en barockensemble med höga konstnärliga ambitioner och ett unikt sound. Gruppen har släppt två CD-skivor, senast hösten 2010, och båda skivorna har bemötts med strålande kritik. Göteborg Baroque består av 8 sångare och 22 instrumentalister som framträder i olika konstellationer under ledning av Magnus Kjellson. Vid konserten i Lund medverkar 3 av ensemblens medlemmar förutom konstnärlig ledare Magnus Kjellson, orgel; Anna Jobrant, sopran, Pierre Torwald, naturtrumpet samt Anders Ericson, teorb. Samtliga musiker är även verksamma som solister i olika sammanhang runt om i Norden och Europa. Programmet är alltså till största delen italienskt; det framförs bland annat verk av Alessandro Melani, Barbara Strozzi och Antonio Caldara.

 

 

Söndagen 8 maj kl 14.30 Klosterkyrkan

"VINDAR från VERSAILLES - fransk barockmusik"

Ensemble Kairos framför fransk musik, huvudsakligen från barocken, i ett program med tematiteln "Vindar från Versailles". Vi får här glädjen att höra sopranen Kristina Hellgren tolka musik bl a av André Campra (1660-1744) och Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749), ackompanjerad av lutenisten Peter Söderberg och gambisten Leif Henrikson - som för övrigt båda bidrar med solomusik för sina respektive instrument.

 

 

 

Söndagen 3 april kl 14.30 i Klosterkyrkan

"HÄNDEL, HERTIGEN och en MÄSSA i MOLL"

Solistensemblen Vox Scaniensis och barockorkester, Peter Wallin dirigent framför G. F. Händels "As pants the hart" (beställningsverk av hertigen av Chandos) och J. S. Bachs "Mässa i g-moll".

Som solister medverkar countertenoren Daniel Carlsson, tenorerna Staffan Solén och Johan Linderoth samt basarna Martin Strid och Jakob Bloch Jespersen.

 

 


Söndagen 6 mars kl 14.30 i Klosterkyrkan

"ENGLAND, MY ENGLAND"

Johan Linderoth - sång och Vegard Lund - lutor

Lundatenoren Johan Linderoth och den norske lutenisten Vegard Lund framträder med sånger av Purcell och Blow - ett urval från deras nyutgivna CD "Pleasures and Torments".

I en tid som präglas av politisk turbulens med återinförd monarki (bort med Oliver Cromwell!), Den Stora Pesten och Den Stora Branden (som totalförstörde London City) växer ett musikgeni upp; Henry Purcell (1659-1695), även benämnd "den engelske Orfeus" för sin enorma produktion av vokalmusik. John Blow (1649-1708) vän och lärare till Purcell var också han en mycket produktiv kompositör. Båda två använder ett mycket "engelskt" tonspråk som pendlar mellan den enkla visan och mer komplexa tongångar med mycket kromatik. Smärtsamt vackert!

Som presentatör medverkar Marianne Söderberg.

 

 

Söndagen 6 februari kl 14.30 i Klosterkyrkan

"En eftermiddag på kaffehuset"

Violinisten Peter Spissky med Hurra Barockorkester (instrumentalister, sångsolister och vokalensemble från Musikhögskolan i Malmö) trollar fram en musikalisk eftermiddag som den kunde upplevas på Zimmermanns Kaffeehaus i Leipzig en kall söndag någon gång i februari 1730...

I samarbete med Palladium Baroque

 

 

Söndag 9 januari kl 14.30 i Klosterkyrkan

"ÄNGLAR OCH HERDAR"

Solistensemblen Vox Scaniensis möter en utbyggd Ensemble Mare Balticum i Heinrich Schütz Juloratorium/Julhistoria, allt under ledning av Peter Wallin.

Som Herodes medverkar den danske operasångaren Jakob Bloch Jespersen och som änglar hör vi Ann-Charlotte Carlén och Helena Ek. Berättare är Johan Linderoth.

Konserten tar ca en timme utan paus.